Discussie over de aanleg van recreatieve fietspaden op initiatief van fietsers

15 mei 2008

Fietsroutes van lopende band niet zo goed


Het fietsknooppuntennetwerk groeit als een breiwerkje met gelijkmatige steken; straks kun je als fietser overal in de buurt komen langs knooppuntroutes. Er verschijnen al digitale routeplanners, dus kaarten zijn ook minder nodig. Hoewel?

Wanneer een kaart een route weergeeft over een onverharde weg, dan denk je dat er intussen wel verharding zal zijn, of dat de bodem tenminste stabiel en hard is.

Het knooppuntennet Veluwe heeft me al vaker verrast door de diversiteit van wegen die voor recreatieve fietsers geschikt worden geacht; daaronder ook bochtige stukken zandpad met een helling en mulle gedeeltes. Goed voor een salto!
Ook de Veldhoefweg bij Nijkerk, inmiddels niet alleen knooppuntenroute maar ook al opgenomen in een ANWB-rondrit nieuwe stijl (dus langs knooppuntenroutes) is een zandpad. Maar dan van het zwaardere soort, al begin mei is meer dan een kilometer alleen lopend naast de fiets te overwinnen.

Als die Recreatiegemeenschap Veluwe wil dat je nooit meer terugkomt, dan moeten ze hun fietspaden-bv vooral laten sluimeren.
De dadendwang om steeds dezelfde steekjes te maken in het breiwerk, mazen van gelijke grootte in het netwerk, maakt goede kaarten steeds noodzakelijker. Die kunnen je waarschuwen tegen slecht of ontbrekend wegdek, tegen doorgaand autoverkeer en andere ongein.
Laten we snel echte fietspaden aanleggen en dan nieuwe knooppuntnetwerken bedenken!

Geen opmerkingen: