Discussie over de aanleg van recreatieve fietspaden op initiatief van fietsers

02 oktober 2007

Wegenbouw volgens het boekje

Van de week een oud leerboek wegenbouw op de kop getikt, natuurlijk met het oog op de techniek van fietspadenaanleg.
En inderdaad, de optie om -niet- te verharden werd erg nadrukkelijk behandeld. Veel paden die in de gloriejaren van de fiets op toeristenkaarten stonden, zijn dus "verdwenen" omdat gebruikers om onderhoud vroegen.
Fietsen had geen prioriteit, hoewel zelfs langs Rijkswegen in 1938 nog evenveel fietsers als automobilisten werden geteld.
Intussen staan er heel wat verhardingsmogelijkheden in, die misschien financieel haalbaar maken wat er met opgeschroefde eisen gewoon helemaal niet zou komen.
Vlak voor de oorlog zijn er zelfs machines in omloop geweest voor oppervlakteverbetering, die een productie van 10 km rijbaan per dag konden leveren op basis van cement en in de ondergrond aanwezig zand. Iets minder homogeen dan een "echt" betonpad, maar met twee zakken cement per meter toch afdoende voor licht verkeer.
?Wie heeft nog ergens een afdankertje staan om op te knappen?

1 opmerking:

FW zei

Het Goosch Natuurreservaat gebruikt materiaal met epoxie, zie debeijerbv.com/nl/2proj_goois.php, de Utrechtse Heuvelrug heeft nu een project met plantaardig gebonden leem (zie http://www.provincie-utrecht.nl/prvutr/internet/E5_2.nsf/all/7011?opendocument). Ook op het gebied van halfverharding zijn er dus volop technische ontwikkelingen die het bekijken waard zijn.
Sowieso leert de ervaring dat juist harde wegdekken op fietspaden in een te lichte kwaliteit worden gelegd en dat halfverhardingen in de lage prijsklasse duurzamer rijcomfort opleveren. Zowel asfalt als betontegels hebben toch een wasbordeffect, en dat remt de snelheid van de fiets wel tot de helft. Niet erg voor een ommetje van 20 km maar de gemiddelde toerist met 40km, en de diehard met 80 km, die raakt eerder in de problemen met zadelpijn en andere factoren die met tijd te maken hebben. Een vlak wegdek is gewoon topprioriteit..