Discussie over de aanleg van recreatieve fietspaden op initiatief van fietsers

04 januari 2007

Vakantieroutes op zijn Vlaams

Momenteel werkt een aantal fietsprofessionals in hoog tempo aan 2000 kilometer NatuurFietsroutes, NF-routes. Deze routes vormen een kwalitatief hoogwaardige aanvulling op het netwerk van bewegwijzerde LF-routes in Nederland en zullen in eerste instantie op fietskaarten worden afgedrukt en ook spoedig als GPS-tracks beschikbaar komen. De bedoeling is om in samenspraak met lokale wegbeheerders tot bewegwijzering te komen. In Vlaanderen bestaan naast door de overheid gesubsidieerde LF-routes ook gestickerde routes, die onderhouden worden door de initiatiefnemers van het hele Vlaamse LF-netwerk. Desnoods moet het maar op die manier.
Tot voor kort bestonden in Nederland ook onbewegwijzerde maar wel beschreven LF-routes, maar die zijn geschrapt om kosten te besparen.
De initiatiefnemers van de stichting willen niet dat daarmee gaten vallen in het netwerk van vakantiemogelijkheden in Nederland en roepen vakantiefietsers op om in eigen om gemeente, provincie en bij charitatieve instellingen en recreatieschappen te gaan pleiten alsnog een volledig netwerk vakantieroutes te bewegwijzeren. De vervallen LF-routes of de nieuwe NF-routes, daar kan per geval tussen gekozen worden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

LF-routes kun je anders nog volop kopen in de winkel hoor. En ze staan ook op internet!

FW zei

Weet ik. Maar er is besloten om daar een eind aan te maken. Er zitten nog wat boeken in de pijplijn, dus sla je slag! De NF-routes kunnen in ieder geval een volwaardig alternatief gaan bieden voor gebieden zonder wegwijzernet.

Anoniem zei

Waren er niet van die witte stickers met een groen fietsje erop? Die zaten op verkeerspalen en op de achterkant van verkeersborden meen ik.

FW zei

Klopt, er zijn er nog wel een paar. Maar die zijn erg klein (8x8cm) en ik denk dat een nieuw ontwerp beter kan. Een grote pijl, met een logo erin verwerkt of zo. En wie al aan de slag wil, kan het beste even op de publicaties wachten, dan heb je iets om aan wegbeheerders te laten zien,