Discussie over de aanleg van recreatieve fietspaden op initiatief van fietsers

02 januari 2007

Betere fietskaarten maken we zelf

Met een GPS kun je een track schrijven, om vast te leggen waar fietspaden precies liggen. In de opmerkingen zet je wat voor pad het is, en hoe het heet.
Via Google Maps kun je die informatie voor alle gebruikers zichtbaar maken. Hebben we geen handige medeblogger die ons kan helpen om die informatie makkelijk te uploaden naar de website van de stichting?
Dan helpen we tegelijk recreanten op pad waar de topografische dienst al honderd jaar in gebreke blijft, en informeren we gemeenten en vrijwilligers over de plaatselijke mogelijkheden.
Onverharde paden en gewenste verbindingen kunnen we zo ook op de kaart krijgen...

4 opmerkingen:

Unknown zei

Helaas ontbreekt het nog aan mooie fietspaden. Op plekken waar wandelaars wel kunnen komen, moet je als fietser je fiets tegen een boom zetten om verder te kunnen. En dat terwijl er zoveel in de overheidskas zit aan subsisie voor allerhande fietsprojecten! Misschien moeten we er eerst maar eens voor zorgen dat er een sterke lobby vrijkomt voor het daadwerkelijk besteden ervan. Wie doet er mee?

Anoniem zei

Hier is een leuk voorbeeld hoe je exacte ligging van onbekende fietspaden kunt doorspelen aan de fietsende gemeenschap zonder dat je over GPS of kaartgereedschap beschikt. Het adres http://www.gmap-pedometer.com/?r=614061
is een voorbeeld van een bij google onbekend fietspad.
De site (zonder r=getal) kan ieder pad als een nieuwe site genereren, enkel door een dubbele muisklik op ieder punt.

FW zei

Iedere fietser nu veldcartograaf...
Inderdaad kun je behalve tracks ook weblinks mailen. Het is kinderspel om met een dubbelklik bij iedere bocht het traject van een onbekend pad op de satellietfoto in te tekenen: pedometer genereert automatisch een website voor dat fietspad.
Er zijn ook (amerikaanse) sites die een database van allerlei op die manier gemaakte wandelkaartjes kunnen tonen, meestal aan abonnees. Maar je hebt iemand nodig die alle tracks in een enkel kaartbeeld kan verzamelen. Dan kun je ook wegwijzernummers inventariseren...

Anoniem zei

Googlen met satellietfoto's is dus niet het hele verhaal.
Alleen als je ter plekke geweest bent, kun je weten wat voor borden er bij een pad staan (opengesteld, verboden, of iets er tussenin), en nog belangrijker: wat voor hekken. Is er een laag hek tegen auto's, of is er een hoog hek om personen de weg te versperren.
En hoe staat het met de privacy: paden over een boerenerf kunnen een doorgaande functie hebben, maar dan moet er wel draad gespannen zijn om een route te wijzen. Zoiets is op foto's niet te zien.