Discussie over de aanleg van recreatieve fietspaden op initiatief van fietsers

09 november 2007

Hart voor de Heuvelrug - alleen de fietsroute is vergeten


Fietspad op Zeisterspoor in de Biltse Duinen
De Heel de Heuvelrugroute was het vlaggeschip van de projecten om groene verbindingen in de Utrechtse Heuvelrug te herstellen. Je zou denken dat die route dan ook profijt heeft van de herverkaveling van defensieterreinen waar natuurclaims op liggen, zoals Soesterberg. De herverkaveling schept mogelijkheden om recreatie en natuur dichter bij elkaar te brengen, en om fietsers of wandelaars van ecologische verbindingen te laten profiteren. Maar de reconstructieplannen laten de fietser juist langer naast de N237 rijden, want de groene corridor bij Soesterberg wordt versmald en voor een fietspad ter hoogte van het viaduct is geen plaats meer. Kijk maar op de provinciale website.
Ons kaartje toont de huidige verbinding tussen de Biltse Duinen en de doorgaande paden naar het nationaal park Utrechtse Heuvelrug. Die verbinding kan wel beter, maar mag toch niet slechter worden? Om toch de lange lawaaizone langs de N237 te vermijden, overwegen we nu om een stukje Zeist in te gaan, door recent opgeofferde bosgebieden. Zie het verkende traject door Zeist.

4 opmerkingen:

FW zei

Natuurlijk doet de provincie zijn best, maar in zeist is nogal wat aan de hand. Volgens inlichtingen en eigen waarneming steken de MEESTE schoolkinderen ter hoogte van het vm. spoorlijntje recht de N237 over naar een nieuw fietspad dat op geen enkele kaart staat. Levensgevaarlijk, maar het laatste stukje spoorlijn zou ook moeten aansluiten op de Hobbemalaan en niet op de N237. Met ons nieuwe tracé kan de fietser naar Bilthoven het projectgebied rechts laten liggen...

Anoniem zei

De infrastructuur komt steeds meer bij monopolisten terecht, met erg weinig kennis van de vraagkant. ze merken het niet eens als consumenten hun megaprojecten niet lusten.
Hier moet gewoon weer een fietspadenvereniging komen!

Anoniem zei

Ja dit is een missing link, maar toch twee opmerkingen:
-van het Zeisterspoor kun je vlak voor de Amersfoortseweg doorsteken naar de Hobbemalaan via "Opengesteld" terrein Nieuw Zandbergen, dan kun je met verkeerslichten oversteken en iets verder linksaf over Oud Zandbergen. Helemaal achteraan zit een niet afgesloten hek zonder mededelingen naar de oversteekplaats van de Zandbergenlaan, waar je de Ericaweg op kunt. Vrijwel autovrije route!
-de verbinding over de vm. vliegbasis biedt wel degelijk straks aansluiting tussen Zeisterwoud en Lange Duinen, Vuursche en Gooi via Greenways!

Anoniem zei

Nieuwe situatie nu er een fietspad over de voormalige luchthaven Soesterberg loopt.
Via Soesterduinen, Verlengde Palzerweg en fietspad in Soesterberg de Amersfoortse Straatweg over, en in Soesterberg langs rustige straten naar het A28 viadukt bij de Oude Postweg